naamloosGisteren bleek dat de financiële markten niet positief reageerden op wat FED voorzitter Ben Bernanke had te vertellen en de beurzen gingen fors naar beneden. De ochtend opening van de Dow Jones in de Verenigde Staten ging ook niet best.
Deze ontwikkeling illustreert twee dingen die beleggers moeten onthouden:

 

 

1) De beurzen reflecteren hoe we ons juist NU voelen. Niet hoe we er morgen voor staan en al helemaal niet over een maand, laat staan over een jaar. Korte termijn gedrag is alleen een reactie op de interpretatie van wat we denken dat zal gebeuren, in tegenstelling op wat we weten (de feiten).

2) Alleen als je in het financieel plan hebt opgenomen dat je iets moet doen als Bernanke het heeft over het stopzetten of verminderen van het opkoopprogramma voor obligaties moet je nu actie ondernemen, anders hoef je nu niets te doen.

Wij begrijpen dat op het moment dat je een “krantenkop” ziet die vertelt wat er nu gebeurt op de markten het moeilijk kan zijn om niet te reageren.
Dus het beste wat je kunt doen op het moment dat je een emotionele actie wenst te ondernemen is stoppen en bedenken waarom je zou willen reageren. Neem even de tijd en stel jezelf de volgende vragen om beter te begrijpen wat je gedrag en gedachten leiden.

– Wat zag ik waardoor mijn gevoel veranderde van “ik voel me goed” naar “ik moet actie ondernemen”
– Veranderde er iets in mijn leven in relatie tot wat ik zag?
– Heb ik enige controle over datgeen waar ik mij druk over maak?

Bij het isoleren van de gebeurtenis kun je bedenken of het eigenlijk echt van belang is voor je. En als je nee hebt geantwoord op de tweede of derde vraag, dan is het redelijk veilig om aan te nemen dat je reageerde op de gebeurtenis zelf in plaats van het oplossen van een probleem.

Wij kunnen niet garanderen dat met bovengenoemde drie vragen je wordt gestopt om overhaast beslissingen te nemen als de FED voorzitter de kleur van zijn das verandert, of andere sokken aan heeft. Wat deze vragen wel doen is het onderbreken van je emoties en je een kans geven om deze te corrigeren.

Dus als je nu van plan bent om de “ververs knop” op je computer in te drukken om te zien wat de financiële markt op dit moment aan het doen is, adviseren wij om even een momentje voor jezelf te nemen om weer op de juiste route te komen.

Overigens kijk ook naar de onderbouwing van de uitspraken van Bernanke, op langere termijn is het beter om een gezonden financiële economie op te bouwen in plaats van korte termijn koerswinst. Bernanke geeft aan af te willen bouwen als er sprake is van een stabiele groei, maar ook dat hij verder wil stimuleren op het moment dat de groei tegen valt.